У сучасному житті все більшого значення набуває економія часу на ведення домашнього господарства і приготування їжі. Вивільнився використовується для поліпшення дозвілля і освіти. Значну допомогу в цій важливій справі може надати мікрохвильова піч (МВП). Мікрохвильові печі (Мікрохвильовка, Microwave, MW, СВЧ-піч) допоможе створити на кухні відчуття краси і гармонії, перетворити процес приготування їжі в приємне розвага, зберегти Ваші сили і здоров'я. У зв'язку з відсутністю єдиної термінології в цій статті використовуються терміни і поняття, які мають найтісніший технічним визначенням.
Особливості приготування їжі в мікрохвильовій печі.
В мікрохвильовій печі продукт нагрівається за рахунок електромагнітних коливань молекул води з понад високою частотою (СВЧ). СВЧ-випромінювання, що створюється магнетроном, миттєво проникає вглиб продукту на 2,5-5 см і збуджує молекули води. СВЧ-випромінювання використовують для приготування, розігрівання і підтримки їжі в розігрітому стані, а також для швидкого розморожування продуктів. Швидкий нагрів і швидке розморожування швидкозаморожених продуктів і готових страв в СВЧ-випромінюванні дозволяють максимально зберегти поживні, смакові і гастрономічні якості продукту. Перераховані переваги СВЧ-випромінювання послужили головною причиною інтенсивного розвитку виробництва і продажів мікрохвильові печей.
Величина нагріву в СВЧ-випромінюванні обмежується температурою кипіння води (100 С), що дуже важливо для приготування дієтичних страв. Посуд, природно, повинна вільно пропускати НВЧ-випромінювання і, тому вона нагрівається тільки від гарячого продукту. У СВЧ-випромінюванні можна розігрівати страви навіть на паперових тарілочках і серветках. Супи можна розігрівати в паперових стаканчиках, молоко – в пакетах, що не містять фольги.
В простих мікрохвильових печах (так звані & laquo; Соло & raquo;) для нагріву продукту використовується тільки СВЧ-випромінювання. У багатофункціональних мікрохвильових печах нагрів комбінований. Елітні мікрохвильові печі за функціональними можливостями наближаються до самих передових електродуховкою і перевершують їх за швидкістю приготування страв.
Щоб отримати підсмажену кірочку, продукт потрібно нагріти понад 100 С. Для цього в мікрохвильову піч вбудовують гриль. У мікрохвильовій печі з грилем можна готувати, як в електродуховці. Гриль забезпечує умови приготування їжі подібні обсмажування на вугіллі.
Щоб можна було готувати випічки, тістечка і торти, в мікрохвильовій печі створюють примусову циркуляцію гарячого повітря вентилятором (поширений термін – & laquo; конвекція & raquo;). Гриль з & laquo; конвекцією & raquo; дозволяє домогтися рівномірного рум'янцю їжі і утворення хрусткої скоринки.
Переваги мікрохвильової печі перед газовими і електричними плитами.
- Мікрохвильова піч заощаджує час і гроші. Вона дешевше в експлуатації, займає менше місця на кухні і простіше для гігієнічної прибирання. Час приготування страв скорочується в кілька разів, а споживання електроенергії вдвічі. При цьому повітря на кухні майже не нагрівається і не просочується запахами їжі. Запахи не поширюються по квартирі.
- Завдяки скороченню часу нагріву продукту краще зберігаються необхідні нам вітаміни і мікроелементи. При повільному нагріванні продукту на плиті руйнується до 60% вітаміну С, а при швидкому за рахунок СВЧ-випромінювання лише від 2% до 25%.
- Мікрохвильові печі дозволяють готувати соковиті овочі без додавання води, оскільки вони виділяють власну воду при нагріванні.
- Багатофункціональні мікрохвильові печі при правильному використанні дозволяють готувати практично такі ж страви, як на електричній плиті. Крім того, можна готувати дієтичні страви без жирів.
- Мікрохвильові печі дозволяють розморожувати продукти із збереженням їх клітинної структури, поживних, смакових і гастрономів якостей. Заморожений продукт можна відразу розморозити і приготувати до вживання.
- Мікрохвильові печі дозволяють готувати страви в посуді, що подається до столу.
- Мікрохвильові печі можна використовувати для стерилізації посуду (дуже зручно стерилізувати скляні банки, дитячі пляшечки).
Що пропонує ринок?
Всі мікрохвильові печі влаштовані таким чином, щоб забезпечити комфорт, безпеку і зручності користування. На українському ринку є мікрохвильові печі різних розмірів і марок. Велика кількість дизайнерських рішень дозволяє вибрати мікрохвильову піч з урахуванням власного художнього смаку. На нашому сайті представлені від найпростіших малогабаритних моделей до великих багатофункціональних мікрохвильових печей з ексклюзивними функціями.
Серійне виробництво мікрохвильових печей освоєно з 1964 р спочатку в Японії, а потім в Америці та інших державах. На початку XXI століття в розвинених країнах світу більше половини сімей мають мікрохвильові печі (близько 60%), а в США майже кожна сім'я (близько 90%). За приблизними оцінками насичення українського ринку мікрохвильовими печами становить менше 5%, але обсяги продажу щороку зростають. У міру підвищення добробуту населення все більшу кількість сімей буде володіти цим корисним приладом.
З метою рівномірного прогріву продукт в мікрохвильовій печі опромінюють з усіх боків. У простіших мікрохвильових печах продукт розміщується на нерухомому піддоні в центрі камери, а електромагнітне поле обертається навколо нього. У більш складних конструкціях СВЧ-випромінювання направлено на продукт, розміщений на обертовому піддоні.
У продажу є мікрохвильові печі з одним і двома гриля і примусової циркуляцією гарячого повітря. Вентилятор зі своїм нагрівачем розташовують за стінкою камери. Грилі мають трубчасті електронагрівальні елементи (ТЕН – електрична спіраль всередині металевої трубки) або кварцові (електрична спіраль всередині прозорої трубки з кварцового скла). ТЕН може бути жорстко закріплений в поглибленні у верхній стінці камери, або з можливістю зміни положення в залежності від форми продукту: вище, нижче, з нахилом або біля задньої стінки для забезпечення більш рівномірного прогріву продукту. Кварцовий нагрівач завжди розташований вгорі і жорстко закріплений. Він менше займає місця і краще прогріває продукт за рахунок випромінювання тепла, камера менше забруднюється, але він дорожче Тена. У деяких моделях мікрохвильових печей застосовують подвійний гриль: з Теном і кварцовим нагрівачем.
Щоб можна було готувати & laquo; на пару & raquo ;, мікрохвильові печі комплектують спеціальним посудом.
Всі моделі мікрохвильових печей мають підсвічування в камері, яка допомагає спостерігати за процесом приготування їжі.