Хліб є невід'ємною частиною раціону будь-якої людини. Ринок пропонує споживачеві величезна кількість видів готового хліба на вибір, проте, дуже часто хліб з магазину не радує свіжістю, або якістю. Вихід з цієї ситуації простий-купити хлібопічку!
Якщо у вашій родині люблять свіжий хліб і часто приймають гостей, то це придбання Вам обов'язково буде корисно.
Існує ряд причин, за якими вам варто придивитися до цього технічного дива:
- Ви борець за здорове харчування. На жаль, в магазинному хлібі зараз активно використовуються консерванти та інших не зовсім корисні для здоров'я речі.
- Ви любите їжу по-домашньому. Повірте, домашній хліб, приготовлений з любов'ю, набагато смачніше купленого в магазині.
- Ви гурман. Ви навіть не уявляєте, скільки різновидів хліба існує, і скільки рецептів смачного і корисного хліба можна спробувати.
- Вам лінь вранці бігати в магазин за свіжим хлібом. Більшість хлібопічок має функцію приготування по таймеру, і це значить, що завантаживши в хлібопічку тісто ввечері, прокинувшись, Ви отримаєте свіжий гарячий хліб.
- Випічка домашнього хліба значно економніше. З 1 кг борошна вийде 4 булки хліба по 400 г. Решта продукти складають незначну вартість. У сім'ї з 4 осіб хлібопічка зазвичай окупається за рік.
- Ви борець за здорове харчування. На жаль, в магазинному хлібі зараз активно використовуються консерванти та інших не зовсім корисні для здоров'я речі.
- Ви любите їжу по-домашньому. Повірте, домашній хліб, приготовлений з любов'ю, набагато смачніше купленого в магазині.
- Ви гурман. Ви навіть не уявляєте, скільки різновидів хліба існує, і скільки рецептів смачного і корисного хліба можна спробувати.
- Вам лінь вранці бігати в магазин за свіжим хлібом. Більшість хлібопічок має функцію приготування по таймеру, і це значить, що завантаживши в хлібопічку тісто ввечері, прокинувшись, Ви отримаєте свіжий гарячий хліб.
- Випічка домашнього хліба значно економніше. З 1 кг борошна вийде 4 булки хліба по 400 г. Решта продукти складають незначну вартість. У сім'ї з 4 осіб хлібопічка зазвичай окуповується за рік.
Ці компактні високотехнологічні пристрої, вміють не тільки випікати простий хліб і хліб з різними добавками, але і вимішувати саме різне тісто, пекти кекси і навіть варити джем. При цьому ви самі вирішуєте, які продукти і добавки вам використовувати, в інструкції, що додається або в інтернеті Ви знайдете масу цікавих рецептів.
Принцип роботи практично у всіх хлібопічок однаковий. У ємність з антипригарним покриттям і ручками завантажуються компоненти за рецептом: борошно, сіль, вода, дріжджі і т.д. Ви вибираєте програму, яку корочку бажаєте - рум'яну або не дуже засмажену, і більше ніяких дій не потрібно. Хлебопечка перемішає компоненти, підігріє опару, дасть тісту настоятися, замісить його, викине хліб, і подасть сигнал про готовність.
Хлебопечка може мати від 3 до 17 програм випічки, які відрізняються часом замісу тіста, тривалістю випікання і температурою. Отже, давайте подивимося, на що слід звернути увагу при виборі конкретної моделі.
Базові функції
Отже, у всіх хлебопечках є можливість:
- вибрати ступінь піджареної скоринки (світла, середня або темна);
- замішувати дріжджове і бездріжджове тісто самої різної консистенції – для піци, пельменів, млинців та ін.;
- випікати французькі багети – хліб з хрусткою скоринкою і м'якою серединкою.
Крім цього, практично всі агрегати (крім, мабуть, найбільш недорогих) мають режим прискореної випічки – при ньому хліб виходить більш щільним через те, що час підйому тесту і, відповідно, повний цикл випічки скорочені з 4 годин рази в два. Цей режим можна використовувати і для випікання купленого готового дріжджового тіста, а також для приготування житнього хліба.
Додаткові функції
Під капотом можливості хлібопічок включають:
- приготування кексів;
- програма випічки бородінського хліба;
- випічка хліба з різними добавками;
- спеціальна програма для житнього хліба;
- випічка пасок;
- випічка дієтичного бездріжджового хліба;
- безглютеновая випічка – з рисової, гречаної, перлової муки (її, до речі, можна приготувати в домашніх умовах, перемолу відповідні крупи),
- програма для випічки з борошна грубого помелу;
- програма для солодкої випічки з родзинками, шоколадом, медом, цукром і іншими добавками;
- приготування джему - при цьому фрукти і ягоди проходять набагато більш щадну теплову обробку і, відповідно, зберігають більше вітамінів.
Захисні функції
Як і будь-який електроприлад, хлібопічка має захисні функції: захист від перепадів напруги, від дітей і від перегріву.
Захист від перепадів напруги зустрічається в багатьох моделях. Ця функція дозволяє запам'ятати програму при тимчасовому відключенні електрики, а після відновлення його подачі продовжити роботу з того місця, де процес був перерваний. Однак сам запас пам'яті невеликий – як правило, від 7 до 15 хвилин, і лише в найдорожчих моделях він досягає 40 хвилин.
Деякі користуються цією опцією, якщо раптом знадобилося звільнити розетку. Відключають від мережі прямо під час виконання програми, переносять хлібопічку до іншої розетки і включають знову в розрахунку, що прилад продовжить свою роботу. Однак цією можливістю не варто зловживати, і не засновувати на ній свій вибір.
Решта дві захисні функції в бюджетні варіанти найчастіше не включені. Функція захисту від дітей дозволяє заблокувати кришку або кнопки панелі управління і не турбуватися про те, що ваша дитина в дослідницькому пориві випадково змінить програму приготування або навіть заподіє собі шкоду, а захист від перегріву відключить хлібопічку за допомогою спеціального термореле, якщо ви самі забудете це зробити .
Технічні параметри
Крім перерахованих вище характеристик, велике значення при виборі хлібопічки мають її технічні параметри.
Вага, потужність, габарити, корпус хлібопічки
Вага агрегату – від 4 до 7,5 кг, а потужність – від 450 до 860 Вт. Чим вище потужність приладу, тим швидше він працює, однак і витрата електроенергії вище.
Вибираючи хлібопічку, зверніть увагу і на її габарити. Краще, якщо для неї на кухні знайдеться спеціальне місце, адже постійно діставати і прибирати назад в комору апарат важкувато, особливо при максимальній вазі.
Корпус хлібопічки може бути виготовлений із пластику або з нержавіючої сталі (у більш дорогих моделей).
Вага готової продукції
Різні моделі хлібопічок дозволяють спекти хліб різний за своєю вагою: від 450 до 1500 грамів. Таким чином, кожна сім'я може вибрати найбільш підходящий для себе варіант. При цьому випічку вагою близько 1 кг роблять і бюджетні моделі, однак слід розуміти, що чим більша вага готової продукції передбачений, тим більшими будуть габарити пристрою.
Багато сучасні хлібопічки пропонують кілька варіантів ваги продукції, що дуже зручно, якщо, наприклад, вам знадобиться спекти не таку велику булку, як минулого разу, або, навпаки, ви чекаєте гостей . Залежно від ваги випічки змінюється тривалість процесу і температура випікання. На практиці ж ви можете, вибравши в меню один з розмірів булки, спекти і проміжний варіант, якщо покладете інгредієнти в необхідній пропорції (проте не більше максимально можливого, інакше тісто, підійшовши, просто не поміститься в форму).
Форма випічки
Що стосується форми випічки, то вона, як правило, прямокутна – саме таке відерце входить в комплект поставки. Залежно від моделі воно може бути тефлоновим, алюмінієвим або з нержавіючої сталі.
Існують і моделі, в комплектацію яких входять додаткове кругле відерце і підставка для випічки чотирьох багетів, однак зустрічаються вони рідко.
Таймер і диспенсер
Кожна хлібопічка оснащена таймером від 12 до 15 годин, який дозволяє відстрочити запуск програми, щоб свіжа випічка чекала вас вдома з роботи або будила вранці своїм ароматом.
Якщо ви маєте намір активно використовувати таймер, зверніть увагу на моделі, обладнані диспенсером – спеціальним пристроєм в кришці. У нього кладуть додаткові інгредієнти (сухофрукти, родзинки, горіхи), щоб хлібопіч сама додавала їх в кінці замішування тіста, і вам не потрібно було робити це вручну.
Але оскільки диспенсер також вносить свою лепту у вартість машини, можна обійтися і без нього. Залежно від моделі хлібопічка видає досить гучні сигнали про те, що пора засипати в тісто добавки. Тому днем можна засипати всі потрібні добавки по сигналу, ну а для ранкової випічки можна підбирати булки без добавок. А, можливо, з досвідом, ви вже самі запам'ятаєте час, через яке потрібно додавати в тісто родзинки, насіння та інші інгредієнти, або ж будете засипати їх на самому початку (на свій страх і ризик, адже вони можуть утруднити процес вимішування).
Однією з корисних, але необов'язкових опцій є і знімна кришка пристрою, яка полегшує його очищення після використання.
Незважаючи на те, що майже кожна модель укомплектована мірним стаканчиком і ложкою, досвідчені власники хлібопічок рекомендують разом з нею купувати і електронні ваги, оскільки при приготуванні випічки слід точно дотримуватися дозування, щоб не порушити консистенцію тесту.
Існують і інші хитрощі, які необхідно знати для приготування смачної випічки. Так, сіль і дріжджі слід класти в разниеХлеб є невід'ємною частиною раціону будь-якої людини. Ринок пропонує споживачеві величезна кількість видів готового хліба на вибір, проте, дуже часто хліб з магазину не радує свіжістю, або якістю. Вихід з цієї ситуації простий-купити хлібопічку!
Якщо у вашій родині люблять свіжий хліб і часто приймають гостей, то це придбання Вам обов'язково буде корисно.
Існує ряд причин, за якими вам варто придивитися до цього технічного дива:
Ці компактні високотехнологічні пристрої, вміють не тільки випікати простий хліб і хліб з різними добавками, але і вимішувати саме різне тісто, пекти кекси і навіть варити джем. При цьому ви самі вирішуєте, які продукти і добавки вам використовувати, в інструкції, що додається або в інтернеті Ви знайдете масу цікавих рецептів.
Принцип роботи практично у всіх хлібопічок однаковий. У ємність з антипригарним покриттям і ручками завантажуються компоненти за рецептом: борошно, сіль, вода, дріжджі і т.д. Ви вибираєте програму, яку корочку бажаєте - рум'яну або не дуже засмажену, і більше ніяких дій не потрібно. Хлебопечка перемішає компоненти, підігріє опару, дасть тісту настоятися, замісить його, викине хліб, і подасть сигнал про готовність.
Хлебопечка може мати від 3 до 17 програм випічки, які відрізняються часом замісу тіста, тривалістю випікання і температурою. Отже, давайте подивимося, на що слід звернути увагу при виборі конкретної моделі.
Базові функції
Отже, у всіх хлебопечках є можливість:
- вибрати ступінь піджареної скоринки (світла, середня або темна);
- замішувати дріжджове і бездріжджове тісто самої різної консистенції – для піци, пельменів, млинців та ін.;
- випікати французькі багети – хліб з хрусткою скоринкою і м'якою серединкою.
Крім цього, практично всі агрегати (крім, мабуть, найбільш недорогих) мають режим прискореної випічки – при ньому хліб виходить більш щільним через те, що час підйому тесту і, відповідно, повний цикл випічки скорочені з 4 годин рази в два. Цей режим можна використовувати і для випікання купленого готового дріжджового тіста, а також для приготування житнього хліба.
Додаткові функціонально
Під капотом можливості хлібопічок включають:
- приготування кексів;
- програма випічки бородінського хліба;
- випічка хліба з різними добавками;
- спеціальна програма для житнього хліба;
- випічка пасок;
- випічка дієтичного бездріжджового хліба;
- безглютеновая випічка – з рисової, гречаної, перлової муки (її, до речі, можна приготувати в домашніх умовах, перемолу відповідні крупи),
- програма для випічки з борошна грубого помелу;
- програма для солодкої випічки з родзинками, шоколадом, медом, цукром і іншими добавками;
- приготування джему - при цьому фрукти і ягоди проходять набагато більш щадну теплову обробку і, відповідно, зберігають більше вітамінів.
Захисні функції
Як і будь-який електроприлад, хлібопічка має захисні функції: захист від перепадів напруги, від дітей і від перегріву.
Захист від перепадів напруги зустрічається в багатьох моделях. Ця функція дозволяє запам'ятати програму при тимчасовому відключенні електрики, а після відновлення його подачі продовжити роботу з того місця, де процес був перерваний. Однак сам запас пам'яті невеликий – як правило, від 7 до 15 хвилин, і лише в найдорожчих моделях він досягає 40 хвилин.
Деякі користуються цією опцією, якщо раптом знадобилося звільнити розетку. Відключають від мережі прямо під час виконання програми, переносять хлібопічку до іншої розетки і включають знову в розрахунку, що прилад продовжить свою роботу. Однак цією можливістю не варто зловживати, і не засновувати на ній свій вибір.
Решта дві захисні функції в бюджетні варіанти найчастіше не включені. Функція захисту від дітей дозволяє заблокувати кришку або кнопки панелі управління і не турбуватися про те, що ваша дитина в дослідницькому пориві випадково змінить програму приготування або навіть заподіє собі шкоду, а захист від перегріву відключить хлібопічку за допомогою спеціального термореле, якщо ви самі забудете це зробити .
Технічні параметри
Крім перерахованих вище характеристик, велике значення при виборі хлібопічки мають її технічні параметри.
Вага, потужність, габарити, корпус хлібопічки
Вага агрегату – від 4 до 7,5 кг, а потужність – від 450 до 860 Вт. Чим вище потужність приладу, тим швидше він працює, однак і витрата електроенергії вище.
Вибираючи хлібопічку, зверніть увагу і на її габарити. Краще, якщо для неї на кухні знайдеться спеціальне місце, адже постійно діставати і прибирати назад в комору апарат важкувато, особливо при максимальній вазі.
Корпус хлібопічки може бути виготовлений із пластику або з нержавіючої сталі (у більш дорогих моделей).
Вага готової продукції
Різні моделі хлібопічок дозволяють спекти хліб різний за своєю вагою: від 450 до 1500 грамів. Таким чином, кожна сім'я може вибрати найбільш підходящий для себе варіант. При цьому випічку вагою близько 1 кг роблять і бюджетні моделі, однак слід розуміти, що чим більша вага готової продукції передбачений, тим більшими будуть габарити пристрою.
Багато сучасні хлібопічки пропонують кілька варіантів ваги продукції, що дуже зручно, якщо, наприклад, вам знадобиться спекти не таку велику булку, як минулого разу, або, навпаки, ви чекаєте гостей . Залежно від ваги випічки змінюється тривалість процесу і температура випікання. На практике же вы можете, выбрав в меню один из размеров булки, испечь и промежуточный вариант, если положите ингредиенты в необходимой пропорции (однако не больше максимально возможного, иначе тесто, подойдя, просто не поместится в форму).
Форма выпечки
Что касается формы выпечки, то она, как правило, прямоугольная – именно такое ведерко входит в комплект поставки. В зависимости от модели оно может быть тефлоновым, алюминиевым или из нержавеющей стали.
Существуют и модели, в комплектацию которых входят дополнительное круглое ведерко и подставка для выпечки четырех багетов, однако встречаются они редко.
Таймер и диспенсер
Каждая хлебопечка оснащена таймером от 12 до 15 часов, который позволяет отсрочить запуск программы, чтобы свежая выпечка ждала вас дома с работы или будила по утрам своим ароматом.
Если вы намерены активно использовать таймер, обратите внимание на модели, оборудованные диспенсером – специальным устройством в крышке. В него кладут дополнительные ингредиенты (сухофрукты, изюм, орехи), чтобы хлебопечь сама добавляла их в конце замешивания теста, и вам не нужно было делать это вручную.
Но поскольку диспенсер также вносит свою лепту в стоимость машины, можно обойтись и без него. В зависимости от модели хлебопечка издает довольно громкие сигналы о том, что пора засыпать в тесто добавки. Поэтому днем можно засыпать все нужные добавки по сигналу, ну а для утренней выпечки можно подбирать булки без добавок. А, возможно, с опытом, вы уже сами запомните время, через которое требуется добавлять в тесто изюм, семечки и прочие ингредиенты, либо же будете засыпать их в самом начале (на свой страх и риск, ведь они могут затруднить процесс вымешивания).
Одной из полезных, но необязательных опций является и съемная крышка устройства, которая облегчает его очистку после использования.
Несмотря на то, что почти каждая модель укомплектована мерным стаканчиком и ложкой, опытные владельцы хлебопечек рекомендуют вместе с ней покупать и электронные весы, поскольку при приготовлении выпечки следует точно соблюдать дозировку, чтобы не нарушить консистенцию теста.
Существуют и другие хитрости, которые необходимо знать для приготовления вкусной выпечки. Так, соль и дрожжи следует класть в разные углы формы, чтобы они не соприкасались друг с другом, иначе хлеб может не подняться; если вы положите слишком много целых зерен, то хлеб будет слишком рассыпчатым, а при недостаточном количестве жиров корочка получится резиновой.
Итак, Вы можете подобрать хлебопечку под любые потребности – по функциям, размерам, количеству режимов, объему выпечки, и т.д. Попробовав единожды, Вы обязательно станете поклонником домашней выпечки, и сможете радовать своих близких свежим хлебом.